Πως να επιλέξτε το κατάλληλο ασφαλιστήριο αυτοκινήτου για εσάς;

03 Σεπ
asfalisi-autokinitou- mikti asfalisi- oliki klopi autokinhtou - meriki klopi autokinitou

Πως να επιλέξτε το κατάλληλο ασφαλιστήριο αυτοκινήτου για εσάς;

Πως να επιλέξτε το κατάλληλο ασφαλιστήριο αυτοκινήτου για εσάς;

Οι περισσότεροι περνάμε αρκετό χρόνο στην αναζήτηση του κατάλληλου αυτοκινήτου βάσει των αναγκών μας – των δυνατοτήτων και των επιθυμιών,  όμως δεν κάνουμε το ίδιο για την αναζήτηση της κατάλληλης ασφάλισης για το αυτοκίνητο μας, με αποτέλεσμα να μην είμαστε καλυμμένοι πλήρως για το  αυτοκίνητο που έχουμε αποκτήσει με κόπο. Ένας λόγος που αμελούμε να ασχοληθούμε  με την εύρεση του κατάλληλου ασφαλιστήριου συμβολαίου για την Ασφάλιση του Αυτοκινήτου μας, είναι γιατί δεν υπάρχει άπλετος ελεύθερος χρόνος καθώς επίσης δεν υπάρχει η κατάλληλη γνώση του συγκεκριμένου κλάδου. Για την εύρεση του κατάλληλου ασφαλιστήριου συμβολαίου σύμφωνα με τις ανάγκες μας, δύναται η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με έναν Ασφαλιστικό Σύμβουλο, ο οποίος, έχοντας μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό, θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε την βέλτιστη λύση για τις ανάγκες μας.

Το παρόν άρθρο αναφέρει τις υποχρεωτικές και προαιρετικές καλύψεις που προσφέρουν σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες στον κλάδο της Ασφάλισης Αυτοκινήτων, με σκοπό να βοηθήσει τον αναγνώστη να έχει μία πιο ολοκληρωμένη άποψη στο θέμα «Ασφάλιση Αυτοκινήτου».

Μπορούμε να επιλέξουμε μόνο την απλή ασφάλιση αυτοκινήτου η οποία συμπεριλαμβάνει την κάλυψη της Αστικής Ευθύνης του κατόχου – ιδιοκτήτη – χρήστη – οδηγού του ασφαλισμένου αυτοκινήτου. Η Αστική Ευθύνη αποτελεί υποχρεωτική κάλυψη βάσει νόμου και αφορά την αστική ευθύνη που έχει ο οδηγός έναντι τρίτων, για σωματικές βλάβες ή/και υλικές ζημιές.

Σε ένα «πακέτο» βασικής ασφάλισης υπάρχει η δυνατότητα πρόσθεσης καλύψεων όπως:

 • Κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα

Η κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα, αποζημιώνει τον ασφαλισμένο σε περίπτωση που υποστεί ζημιά από ανασφάλιστο όχημα, στο οποίο δεν ευθύνεται ο ίδιος αλλά το ανασφάλιστο όχημα.

 • Εγγύηση ασφαλίστρου ή προστασία bonus malus

Με την εγγύηση ασφαλίστρου ή προστασία bonus malus, όπως αναφέρεται πολλές φορές, καλύπτεται ο ασφαλισμένος ώστε η εταιρεία να μην του αυξήσει τα ασφάλιστρα της επόμενης ασφαλιστικής περιόδου, σε περίπτωση που ο ίδιος είναι υπαίτιος για μέχρι 3 ατυχήματα.

 • Οδική Βοήθεια

Με την κάλυψη αυτή είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση απρόοπτης βλάβης ή σε μικροτρακάρισμα, να έρθει η οδική βοήθεια να μας εξυπηρετήσει με ένα τηλεφώνημα και δίνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Παράλληλα, η οδική βοήθεια, στην περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, μας εξυπηρετεί και στη συμπλήρωση της δήλωσης ατυχήματος καθώς και στην φωτογράφιση των εμπλεκόμενων οχημάτων αλλά και συνθηκών του τροχαίου.

 • Θραύση Κρυστάλλων

Η ασφάλιση για θραύση κρυστάλλων καλύπτει ζημιές στο αυτοκίνητό μας στο εμπρός και πίσω παρμπρίζ, στα πλαϊνά τζάμια καθώς επίσης και σε εργοστασιακή ηλιοροφή. Επίσης, κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν τη δυνατότητα κάλυψης εξωτερικών καθρεπτών.

 • Προσωπικό Ατύχημα Οδηγού

Το προσωπικό ατύχημα οδηγού αφορά την κάλυψη που έχει ο οδηγός από την ασφαλιστική του εταιρεία σε περίπτωση ατυχήματος.

 • Νομική Προστασία

Η νομική προστασία καλύπτει τα νομικά έξοδα (πχ έξοδα δικηγόρου) του λήπτη της ασφάλισης, όσον αφορά το ασφαλισμένο αυτοκίνητο, έως ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο διαφοροποιείται ανάλογα την ασφαλιστική εταιρεία και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Το δεύτερο (2ο) «πακέτο» ασφάλισης αυτοκινήτου περιλαμβάνει προαιρετικές καλύψεις, οι οποίες μπορούν να προστεθούν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο μεμονωμένα, αν το επιθυμεί ο ασφαλισμένος, όπως:

 • Ολική ή Μερική Κλοπή

Η ασφάλιση Ολικής Κλοπής καλύπτει την κλοπή του ασφαλισμένου αυτοκινήτου μετά από διάρρηξη ή ληστεία, με ποσό αποζημίωσης ίσο με την εμπορική του αξία (την στιγμή της κλοπής). Σε περίπτωση ολικής κλοπής του οχήματος και μέχρι να ολοκληρωθεί η αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία, υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια τα οποία προβλέπουν την αντικατάσταση οχήματος (ενοικίαση οχήματος) μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αποζημίωση, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου. Η κάλυψη μερικής κλοπής αναφέρεται στην κλοπή εξαρτημάτων του ασφαλισμένου αυτοκινήτου, καθώς επίσης καλύπτει τις ζημιές από την απόπειρα κλοπής (σε ορισμένα ασφαλιστικά προγράμματα). Η κάλυψη ολικής κλοπής μπορεί να προστεθεί σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτούσια ή μαζί με την μερική κλοπή. Τέλος, σε κάποια ασφαλιστήρια συμβόλαια της αγοράς, προβλέπεται κάλυψη ζημιών του οχήματος που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια που έχει κλαπεί και είναι στην κατοχή του κλέπτη.

 • Πυρκαγιά

Η κάλυψη του ασφαλισμένου οχήματος από πυρκαγιά ασφαλίζει το όχημα από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, της πτώσης κεραυνού ή της έκρηξης και παρέχεται και δεύτερη συμπληρωματική κάλυψη όσον αφορά την πυρκαγιά από τρομοκρατικές ενέργειες.

 • Στάσεις – οχλαγωγίες – πολιτικές ταραχές – τρομοκρατικές ενέργειες

Η κάλυψη από στάσεις, οχλαγωγίες, πολιτικές, ταραχές, τρομοκρατικές ενέργειες, καλύπτει το ασφαλισμένο αυτοκίνητο για ζημιές που μπορεί να προκύψουν από τις παραπάνω περιπτώσεις.

 • Κακόβουλες πράξεις

Με την κάλυψη από κακόβουλες πράξεις του οχήματος, ο ασφαλισμένος, καλύπτεται στην περίπτωση που το όχημά του υποστεί ζημιά από 3ο πρόσωπο με σκοπό τη δολιοφθορά και δεν είναι τρομοκρατική πράξη. Η κάλυψη από κακόβουλες πράξεις, μπορεί να είναι είτε ενσωματωμένη σε πακέτο τρομοκρατικών ενεργειών είτε στην περίπτωση που το όχημα έχει μικτή κάλυψη.

 • Φυσικά Φαινόμενα

Ως ασφάλιση φυσικών φαινομένων ορίζονται οι ζημιές που προκαλούνται στο ασφαλισμένο όχημα από περιπτώσεις όπως:

 • Πλημμύρα, Καταιγίδα
 • Χιόνι
 • Ανεμοθύελλα
 • Σεισμό
 • Κατολίσθηση
 • Έκρηξη ηφαιστείου
 • Λαίλαπα
 • Παλιρροιακό κύμα (τσουνάμι)
 • Καθίζηση
 • Χαλαζόπτωση

Η κάλυψη στην Ασφάλιση Αυτοκινήτου όσον αφορά την χαλαζόπτωση περιλαμβάνει τυχόν ζημιές που προκλήθηκαν στο ασφαλισμένο αυτοκίνητο από Χαλαζόπτωση. Σε ορισμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια η κάλυψη της χαλαζόπτωσης συμπεριλαμβάνεται στην κάλυψη από φυσικά φαινόμενα, αλλά σε κάποια υπάρχει σαν επιπλέον κάλυψη.

 • Επέκταση καλύψεων εκτός Ελλάδος

Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες, δίνουν τη δυνατότητα στα ασφαλισμένα οχήματα, να λάβουν επέκταση των καλύψεών τους, πέρα από την Αστική Ευθύνη και στο εξωτερικό (ΕΕ ή ΕΟΧ) με την έκδοση της Πράσινης Κάρτας.

Το τρίτο (3ο) «πακέτο» αφορά την Μικτή Ασφάλιση Αυτοκινήτου. Με την μικτή ασφάλεια  αυτοκινήτου (ή ασφάλιση ίδιων ζημιών), η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει τον ασφαλισμένο για ζημιές που θα προκληθούν και στο δικό του αυτοκίνητο από σύγκρουση ή πρόσκρουση, ακόμα και στην περίπτωση που υπαίτιος για το ατύχημα είναι ο ίδιος, μετά την αφαίρεση της όποιας δικής του συμμετοχής (απαλλαγή) στη ζημιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλιση του δικού σας αυτοκινήτου επικοινωνήστε μαζί μας