Συμβουλές και Ασφάλιση για προγράμματα Erasmus

27 Ιούν
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ERASMUS

Συμβουλές και Ασφάλιση για προγράμματα Erasmus

“Η εμπειρία του Erasmus είναι μοναδική! Αξίζει να τη ζήσει κανείς παρά τις διάφορες θυσίες που ίσως χρειαστεί να κάνει. Με το Erasmus μπορεί κανείς να σπουδάσει ή να κάνει την πρακτική του άσκηση σε Επιχειρήσεις, Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ευρώπης, να εξοικειωθεί με μία ξένη γλώσσα και έναν διαφορετικό πολιτισμό, να κάνει νέους φίλους, να αποκτήσει εμπειρίες, να νοιώσει πολίτης της ενωμένης Ευρώπης. Οι σπουδές και η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό αναγνωρίζονται πλήρως ενώ τα μαθήματα που δε θα δώσει κατά τη διάρκεια της περιόδου Erasmus, θα έχει τη δυνατότητα να τα δώσει στην εξεταστική Σεπτεμβρίου ή ακόμη και σε κάποια άλλη εξεταστική. Υπάρχουν δηλαδή λύσεις!

Ταυτόχρονα με την εμπειρία, πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι προοπτικές εύρεσης εργασίας αυξάνονται αισθητά για κάποιον που έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό. Πρώην φοιτητές του Erasmus και κυρίως όσοι έμειναν για μεγάλο διάστημα έξω (6-12 μήνες), συχνά επιτυγχάνουν βρίσκοντας εργασία που σχετίζεται με ικανότητες που αποκτώνται ή ενισχύονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα γλωσσικές δεξιότητες, γνώσεις για το σύστημα της χώρας που τους φιλοξενούσε, πολύ καλή εξοικείωση με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να πάει κανείς Erasmus;

 • Επιτυχής περάτωση των σπουδών του πρώτου έτους
 • Καλή ακαδημαϊκή επίδοση
 • Πολύ καλή γνώση της γλώσσας διδασκαλίας του ιδρύματος υποδοχής (υποβάλλεται σχετικό πιστοποιητικό ή/και γίνονται εξετάσεις)
 • Υψηλά κίνητρα για συμμετοχή στο Πρόγραμμα
 • Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι από τις προσφερόμενες θέσεις σε κάποιο από τα πανεπιστήμια υποδοχής, τότε επιλέγεται ο υποψήφιος με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι μπορούν να γίνουν δεκτοί στο πανεπιστήμιο της επόμενης επιλογής τους.

Τί ενέργειες μπορώ να κάνω όσο είμαι στην Ελλάδα πριν φύγω για Erasmus ώστε να με διευκολύνουν στην παραμονή μου στο εξωτερικό;

 • Να έχετε φροντίσει για τα απαραίτητα έγγραφα (π.χ. learning agreement, ταυτότητα, διαβατήριο, φωτογραφίες)
 • Να έχετε βγάλει Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας από τον ασφαλιστικό σας φορέα για να έχετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο εξωτερικό.
 • Μερικές εβδομάδες πριν φύγετε να έχετε ενημερωθεί για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα επιλογής σας για να επιλέξετε σωστά τα ρούχα που θα πάρετε μαζί σας. Βέβαια, αρκετές φορές μπορείτε να προμηθευτείτε κατάλληλα ρούχα από τη χώρα που θα πάτε, γλιτώνοντας έτσι πρόσθετα κιλά από τις βαλίτσες σας.
 • Η κατοχή χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας καθώς και κωδικοί για χρήση e-banking θα διευκολύνουν τις χρηματοοικονομικές σας συναλλαγές στο εξωτερικό.
 • Να αναζητήσετε νωρίς διαμονή γιατί σε πολλές περιπτώσεις το σύστημα λειτουργεί με σειρά προτεραιότητας.
 • Φωτογραφική μηχανή και lap top θα είναι χρήσιμα (όχι όμως απαραίτητα)
 • Επιπλέον, χρήσιμο θα ήταν να προμηθευτείτε ένα headset σε συνδυασμό με ένα λογαριασμό skype ώστε να επικοινωνείτε με φίλους και συγγενείς δωρεάν.
 • Τέλος, μαθήματα μαγειρικής και συνταγές από το σπίτι θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα! Ειδικά τις πρώτες μέρες…”

Πηγή: http://erasmus.duth.gr/node/270

Μπορώ να ασφαλιστώ και ιδιωτικά για το διάστημα που θα βρίσκομαι στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus?

Είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθεί να έχετε και ιδιωτική ασφάλιση για το πρόγραμμα Erasmus, πέραν των δωρεάν καλύψεων που σας παρέχει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας. Μια ιδιωτική ασφάλιση θα σας παρέχει τόσο καλύψεις υγείας όσο και Αστική Ευθύνη. Πιο αναλυτικά, η ιδιωτική ασφάλιση για προγράμματα Erasmus στο εξωτερικό μπορεί να σας παρέχει μεταξύ άλλων:

 • Ιατροφαρμακευτικά έξοδα σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθενείας
 • Nοσοκομειακή περίθαλψη λόγω ατυχήματος ή ασθενείας
 • Επαναπατρισμό
 • Ασφάλεια ζωής και Μόνιμης ολικής/ μερικής ανικανότητας από ατύχημα
 • Αστική Ευθύνη για υλικές ζημιές ή/και σωματικές βλάβες σε τρίτους

Πόσο κοστίζει η ιδιωτική ασφάλιση για Erasmus?

Το κόστος για την ασφάλιση Erasmus καθορίζεται κυρίως από τη διάρκεια παραμονής στο εξωτερικό (3 – 6 – 9 – 12 μήνες κλπ.) αλλά και τον προορισμό που θα διαμείνετε (πχ Ευρώπη – Εκτός Ε.Ε – Αμερική κλπ.). Ενδεικτικά, τα συνολικά ασφάλιστρα κατ’ άτομο για χρονικό διάστημα έως και 3 μήνες ξεκινούν από 75 Ευρώ εντός Ε.Ε.

Ποια είναι η διαδικασία έκδοσης ενός συμβολαίου ιδιωτικής ασφάλισης για Erasmus και πόσο καιρό παίρνει για να εκδοθεί?

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Απ τη στιγμή που μας ενημερώσετε για το διάστημα και τον προορισμό που ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα Erasmus, σας αποστέλλουμε ηλεκτρονικά (με email) την αίτηση ασφάλισης, τη συμπληρώνετε και μας την αποστέλλετε πίσω. Έπειτα καταβάλετε τα ασφάλιστρα που αναλογούν στο διάστημα και στον προορισμό που επιθυμείτε να πάτε και εντός 2 ημερών έχετε το συμβόλαιο σας. Υπάρχει η δυνατότητα να σας δοθεί και πιστοποιητικό ιδιωτικής ασφάλισης, ώστε να προσκομιστεί όπου σας ζητηθεί.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.