Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα drones;

17 Απρ
Drone

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα drones;

Τα τελευταία χρόνια τα drones κατακτούν όλο και περισσότερο κόσμο και η χρήση τους έχει συνεχώς αυξητική τάση σε αρκετούς τομείς της καθημερινότητας. Drones για ψυχαγωγική χρήση, drones για επαγγελματική χρήση στη γεωργία, στις ένοπλες δυνάμεις, στη διαχείριση καταστροφών, στον έλεγχο υποδομών, στη μεταφορά εμπορευμάτων κ.α. Η αυξητική αυτή όμως τάση συνεπάγεται και συγκεκριμένους κανονισμούς και περιορισμούς, ώστε η πτήση να είναι ασφαλής και να μην υπάρχουν δυσάρεστα συμβάντα.

Η Ατλαντική Ένωση, η οποία παρέχει ολοκληρωμένα προγράμματα ασφάλισης drones, ενημερώνει σχετικά με τους κανονισμούς που ισχύουν με βάση την ελληνική νομοθεσία, αλλά και για το τι πρέπει να προσέχουν οι χειριστές τους.

– Οι κύριες κατηγορίες που υπάρχουν και αφορούν είτε ψυχαγωγική είτε επαγγελματική χρήση είναι:

  • Α0 drones: μέχρι 1 kg,
  • A1 drones: από 1 kg έως 4 kg,
  • Α2 drones: από 4 kg έως 25 kg

– Το βάρος αφορά τη συνολική μάζα κατά την απογείωση, ενώ υπάρχει και ειδική κατηγορία βάρους άνω των 25 kg, όπου αφορά μόνο επαγγελματική χρήση.

– Άδεια χειριστή δεν χρειάζεται για τις κατηγορίες Α0 και Α1 όταν πρόκειται για ψυχαγωγική χρήση, ενώ απαραίτητη είναι για την κατηγορία Α2 εάν πρόκειται για επαγγελματική χρήση.

– Άδεια χειριστή χρειάζεται για όλες τις κατηγορίες που αφορούν επαγγελματική χρήση.

– Οποιοδήποτε drone έχει εμβέλεια τηλεχειρισμού άνω των 50 μέτρων είναι υποχρεωτικό να εγγραφεί στο ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο της ΥΠΑ, στην ιστοσελίδα της www.ypa.gr.

– Πετάμε μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες, αποφεύγουμε πχ πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασίες πέρα από τα όρια του drone.

– Δεν πετάμε πάνω από τα 400 πόδια δηλαδή 120 m. από το έδαφος ή την θάλασσα, εκτός και αν έχουμε ειδική άδεια για καθορισμένα σημεία και ύψη από την  Υ.Π.Α.