Βασικοί λόγοι που καθιστούν το Cyber Insurance επιτακτική ανάγκη

05 Νοέ
CYBER SECURITY CYBER INSURANCE

Βασικοί λόγοι που καθιστούν το Cyber Insurance επιτακτική ανάγκη

“Οι κυβερνοεπιθέσεις και οι πάσης φύσεως κίνδυνοι λόγω διαδικτύου και νέων τεχνολογιών δεν είναι μια πρόσκαιρη απειλή…αλλά η νέα κανονικότητα.

Όπως γίνεται αντιληπτό το cyber risk αφορά όλες τις εκφάνσεις της ζωής: από τα προσωπικά δεδομένα μέχρι τις εμπορικές, κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες παγκοσμίως. Η συνεχής πρόοδος της τεχνολογίας και η σύνδεση της με κάθε δραστηριότητα δημιουργεί νέους πολυεπίπεδους κινδύνους οι οποίοι απειλούν κάθε είδους επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους και αντικειμένου. Μάλιστα με “αιχμή του δόρατος” την περαιτέρω ανάπτυξη του Internet of Things (IoT) και των νέων ασύρματων δικτύων 5G οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο ευάλωτες. Με τα σημερινά δεδομένα, από το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο των κυβερνοκινδύνων, τέσσερις είναι οι βασικές κατηγορίες επιθέσεων:

-από έφηβους, ιδιώτες, νέους hackers που δοκιμάζουν τις δυνατότητες τους

-από το οργανωμένο έγκλημα

-από παρακρατικές οργανώσεις

-από κινδύνους που απειλούν επιχειρήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση διακρίνονται σε εξωγενείς και ενδογενείς: Hackers, ιούς, εκβιασμός για λύτρα, υποκλοπές στοιχείων ή αντίστοιχα από αμέλεια υπαλλήλων, σκιώδες IT, έλλειψη εκπαίδευσης, κακόβουλες ενέργειες υπαλλήλων κλπ.

Στο επίκεντρο ο ασφαλιστικός κλάδος

Οι ασφαλιστικές ζουν από την ανάληψη κινδύνων και η δημιουργία προϊόντων θεωρείται δεδομένη. Είναι γεγονός ωστόσο πως όποιο τεχνολογικό μέσο και να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη μιας κυβερνοεπίθεσης, πάντα θα παραμένει ο κίνδυνος αυτή να συμβεί, έστω και μικρός. Οι προσπάθειες τα τελευταία χρόνια εντείνονται σε όλα τα επίπεδα με νέες καλύψεις και καινοτόμα προϊόντα. Το πλαίσιο ωστόσο παραμένει μεταβαλλόμενο και ιδιαίτερα απαιτητικό. Πάνω από τα 23 δισ δολάρια αναμένεται να ανέλθει το ύψος της παγκόσμιας αγοράς cyber ασφαλίσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Στον αντίποδα,  διεθνείς μεγάλοι αντασφαλιστές δηλώνουν ότι μέχρι και σήμερα το ρίσκο δεν έχει επαρκώς οριστεί, καθώς δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα σε ευρύ χρονικό φάσμα ενώ το cyber έγκλημα μεταλλάσσεται συνεχώς.

Είναι γεγονός πως οι εταιρείες/εμπορικές επιχειρήσεις πάσης φύσεως δεν ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτήν τη νέα μορφή απειλών και κινδύνου ωστόσο πλέον αποτελεί κορυφαία ανησυχία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της EY, CEO Imperative Study 2019, παγκόσμια πρόκληση που απειλεί την εταιρική ανάπτυξη και την παγκόσμια οικονομία στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, αναγνωρίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) ανά τον κόσμο την εθνική και εταιρική κυβερνοασφάλεια. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το cyber risk έρχεται παραπάνω από προκλήσεις όπως οι ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας εξαιτίας των αλλαγών στην τεχνολογία, οι ηθικές πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι εισοδηματικές ανισότητες και η κλιματική αλλαγή.

Βασικός φόβος των εταιρειών είναι διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω τέτοιων απειλών και προσπάθειες του ασφαλιστικού κλάδου για την κάλυψη τέτοιων αναδυόμενων κινδύνων συνεχίζεται. Ωστόσο άλλα σημεία ανησυχίας εντοπίζονται στην προσβολή της φήμης, στην απώλεια στοιχείων πελατών ή ακόμα και στην απώλεια χρημάτων, τεχνογνωσίας, πατεντών κ.λπ.

«Αχαρτογράφητα» παραμένουν τα νερά της νέας εποχής που φέρνει η άνθιση της υψηλής τεχνολογίας και αφορά όλες τις εκφάνσεις των σύγχρονων εμπορικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Με καθυστέρηση, όπως είθισται σε πολλές περιπτώσεις, επιχειρήσεις, οργανισμοί και λοιπές οντότητες ανά τον κόσμο προσπαθούν να υιοθετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών. Την ίδια ώρα καλούνται να προστατεύσουν τον λειτουργικό τους περιβάλλον από εσωτερικούς και εξωτερικούς κυβερνοκινδύνους.

Το Cyber Insurance έρχεται να καλύψει επιχειρήσεις και οργανισμούς από πάσης φύσεως κινδύνους του κυβερνοχώρου. Αν και η «μάχη» με το κυβερνοέγκλημα πολλές φορές μπορεί να φαντάζει άνιση, η πρόληψη και η προστασία γλιτώνει τους οργανισμούς από μεγάλες και – καταστρεπτικές πολλές φορές – συνέπειες. Γιατί το cyber insurance είναι τόσο σημαντικό; Να, μερικοί λόγοι:

-Αρχικά δεν αφορά μόνο πολυεθνικές και μεγάλες επιχειρήσεις. Όλοι πλέον , ακόμα και μια ΜμΕ που έχει εντάξει στην καθημερινότητα λειτουργίες που σχετίζονται με το διαδίκτυο είναι ευάλωτες σε κινδύνους.

-Έρευνες δείχνουν πως το κυβερνοέγκλημα είναι το πιο ταχύτατο αναπτυσσόμενο έγκλημα και οι συνέπειες του δεν καλύπτονται από τα παραδοσιακά ασφαλιστήρια

-Το κόστος αν διακοπεί η δραστηριότητα πολλές φορές ίσως αποβεί μοιραία για την επιχείρηση. Η ομαλή λειτουργία των υπολογιστικών συστημάτων μιας επιχείρησης είναι κομβικής σημασίας. Και σε αυτήν την περίπτωση παραδοσιακά ασφαλιστήρια δεν είναι ικανά να καλύψουν πιθανές τέτοιες απώλειες.

-H cyber ασφάλιση βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση της φήμης σε περίπτωση περιστατικών απώλειας δεδομένων.

-Αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών δεδομένων μιας επιχείρησης λόγω κλοπής ή αμέλειας σε περιπτώσεις εταιρικών κινητών/συσκευών που χρησιμοποιούν εργαζόμενοι.”

Πηγή: insuranceworld

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cyber Insurance – Ασφάλιση Κυβερνοεπιθέσεων πατήστε εδώ